De ervaringen in de praktijk zijn het uitgangspunt voor de opzet van het lesprogramma en de lesmaterialen van het RadboudCSW. Er wordt gewerkt vanuit actuele casussen, aansluitend bij de eisen en verwachtingen van de beroepspraktijk van zorg, onderwijs en maatschappij. Professionals vanuit de praktijk brengen de urgente en ingewikkelde vraagstukken in waarmee men in het dagelijks werk te maken krijgt en formuleren de eisen waaraan een professional moet voldoen.
De wisselwerking tussen wetenschap en praktijk is bij al onze opleidingen essentieel. We werken altijd vanuit een wetenschappelijke basis. Onderzoek en theorie worden gekoppeld aan de beroepspraktijk. We doceren geen kennis om de kennis, maar stimuleren onze studenten om theorie betekenis te geven door reflectie op hun ervaringen in de praktijk. Deze betekenisgeving leidt tot nieuwe (kennis) vragen en voedt daarmee op zijn beurt ook weer het wetenschappelijk onderzoek. Eigen onderzoek wordt gestimuleerd.
Blended learning
We werken in alle opleidingen met een combinatie van online-leeractiviteiten en face-to-face leren. Hiervoor maken we gebruik van zowel de digitale leeromgeving binnen de Radboud Universiteit (Brightspace) als onze onderwijsruimtes (per 6 januar in
het nieuwe Maria Montessorigebouw). Een goede blend is volgens ons een mix van studiematerialen, werkvormen en leeractiviteiten die bijdragen aan de realisatie van leerdoelen en waarbij een student wordt uitgedaagd om het beste uit zichzelf te halen. Wetenschappelijke artikelen en boeken, maar ook kennisclips, (online)colleges, opdrachten en discussies geven de mogelijkheid om op verschillende manieren de lesstof te verwerken. Die diversiteit aan bronnen en middelen, de afwisseling tussen uitgebreide en meer compacte bronnen, en de afwisseling tussen individuele (online) opdrachten en groepsactiviteiten biedt ruimte aan mensen met verschillende leerstijlen. De ideale blend kan verschillen voor verschillende groepen of voor verschillende fasen in de opleiding.
Actief
Actieve werkvormen zijn leidend. Discussie, praktische opdrachten, (zelf)reflectie en groepswerk stimuleren de koppeling van theorie aan eigen ervaringen. Een postacademische student komt met een intrinsieke behoefte om theorie te leren en deze te spiegelen aan de ervaringen in de praktijk. Er is in ons onderwijs veel ruimte voor vragen.
Interactief
Onze leeromgeving is ingericht op interactie en gezamenlijk leren. Dat geldt ook voor de digitale leeromgeving. Het kunnen geven en ontvangen van evenwichtige feedback is cruciaal in het ervaringsgerichte leren. In onze opleidingen besteden we daaraan veel aandacht.