Nieuwsbrief 24/01/2018

Jasmijn Hamakers-Kester

Zou het postacademische model -  waarin leren en werken samen optrekken - niet een heel goed model kunnen zijn voor het reguliere universitaire onderwijs? Een mooie aanleiding voor RadboudCSW huisfilosoof Jan Bransen om Jasmijn Hamakers-Kester te interviewen. Zij is rector van het Vathorst College in Amersfoort: één van de veertien Nederlandse middelbare scholen voor eigentijds onderwijs.

RadboudCSW-onderwijsvernieuwers Annelies Jekel en Lonneke Luycks geven iedere nieuwsbrief praktische tips om onderwijs efficienter, effectiever én leuker te maken. In deze tweede vlog doen zij verslag van het onderwijscongres OEB dat van 5 tot 7 december 2017 plaatsvond in Berlijn, en delen hun belangrijkste take-aways.
Jan Bransen

In de wereld van de psychiatrische zorg komt er steeds meer aandacht en ruimte voor de zogenaamde ervaringsdeskundigen of ervaringswerkers. RadboudCSW-huisfilosoof Jan Bransen laat er zijn licht op schijnen. 

Schoolpsycholoog Joyce Couprie is onlangs afgestudeerd bij RadboudCSW. Ze was betrokken bij de implementatie van implementatie van Response To Intervention (RTI) op basisschool De Akker in Putten. Samen met hoofddocent SP Tijs Kleemans schreef zij een artikel over dit traject. Het artikel werd onlangs gepubliceerd in Jeugd in School en Wereld.

Vanaf 1 januari 2018 is AMID, Advanced Master in International Development, onderdeel van het RadboudCSW. Dit sluit aan op het voornemen van de Radboud Universiteit om alle post-academische opleidingen van de Faculteit Sociale Wetenschappen onder één instituut onder te brengen.
Hella Koonen

RadboudCSW groeit, en bij groei horen veranderingen. Hella Koonen, Lonneke Luycks en Niels Oskamp kregen een nieuwe functie binnen én buiten het RadboudCSW. Wat doen ze tegenwoordig, en waar worden ze nu echt blij van in hun werk?

Wil je het leerklimaat binnen jouw instelling een boost geven? Wil je direct in aanraking komen met state-of-the-art kennis binnen je specifieke zorgdomein? En wil je een significante bijdrage leveren aan de ontwikkeling van de toekomstige beroepsgroep? Dat kan! Je kunt tot uiterlijk 1 maart 2018 opleidingsplaatsen aanvragen voor de BIG- opleidingen die starten in 2019.

Het RadboudCSW biedt supervisoren de eerste ‘Meet the expert sessie’ aan. Spreker drs. Wim Snellen, klinisch psycholoog gaat in deze sessie in op de toegevoegde waarde van persoonlijkheidsdiagnostische instrumenten in de individuele geestelijke gezondheidszorg. De uitvoering van 9 maart 2018 is inmiddels uitverkocht. Daarom hebben we een extra uitvoering gepland op 15 juni. 

Arnt Schellekens in De Kennis van Nu

Er hoort een Engelstalige term, een hashtag én een app bij. Een hele maand geen alcohol drinken als begin van een gezond nieuw jaar heet tegenwoordig 'Dry January', en is in opmars. Maar wat is nu precies het effect? Psychiater en hoofddocent Leertraject Verslavingspsychiatrie dr. Arnt Schellekes bekeek de laatste wetenschappelijke inzichten, en zocht het uit. 

Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar voor ECHA (oud)-cursisten in de ECHA-cursussen Verrijking en Begeleiding die op 2 februari starten. In de bijlagen vind je meer informatie over de beide cursussen.

Een spannend kinderboek dat ook de resultaten van wetenschappelijk onderzoek naar dyslexie bevat. Gedragswetenschapper Liesbeth Tilanus wilde dat mogelijk maken met crowdfunding. Inmiddels is het doel, mede dankzij een donatie van het RadboudCSW, bereikt. RadboudCSW mag vijf keer een exemplaar van 'Een kroon voor een kanjer' weggeven.