Radboud Centrum Sociale Wetenschappen

Postacademisch Onderwijs voor een Veerkrachtige Samenleving

De website van het Radboud Centrum Sociale Wetenschappen (RCSW) wordt verhuisd! Het merendeel van de informatie is vanaf heden beschikbaar op https://ru.nl/rcsw.

Sommige zaken (zoals de meeste formulieren) blijven nog een tijdje alleen beschikbaar op de oude website.

Onze excuses voor als je het gevoel krijgt heen-en-weer gestuurd te worden tussen de oude en de nieuwe website!

De mismatch tussen kinderen met hoge capaciteiten en de maatschappij

"Als je zo slim bent, is het heel makkelijk om dat op school niet te laten zien." Nog steeds wordt hoogbegaafdheid bij kinderen niet altijd gezien en herkend. Prof. dr. Lianne Hoogeveen, hoofdopleider van RITHA, vertelt in een interview met de Correspondent hoe belangrijk het is om aandacht te hebben voor deze groep.

"Kinderen met hoge capaciteiten hebben veel potentie om op hoog niveau te presteren, omdat hun manier van denken – tsja, wat zal ik zeggen – complexer is, sneller, waardoor zulke leerlingen meer uitdaging nodig hebben om op school tot leren te komen", vertelt Lianne, sinds 1 maart 2021 bijzonder hoogleraar 'Identification, Support and Counseling of Talent' . Daardoor ontstaat een mismatch met de omgeving die tot allerlei problemen kan leiden. "Als iemand het idee heeft dat zijn capaciteiten niet gezien of gewaardeerd worden, of misschien zelfs een last zijn, dan zal dat probleem breder worden dan alleen binnen het onderwijs."

Je kunt het interview met Lianne, waarin ze praat over het label hoogbegaafdheid, de signalen die ouders en leraren op kunnen pikken en de mismatch, gratis verder lezen op de website van de Correspondent

Week van de Hoogbegaafdheid

Heb jij interesse in het thema hoogbegaafdheid en wil je hier graag meer over leren? Meld je dan aan voor onze gratis inspiratiesessie en webinars in de Week van de Hoogbegaafdheid (11 t/m 15 maart)! Tijdens deze week volg je een online inspiratiesessie van dr. Sven Mathijssen over onderpresteren, webinars over de cursussen Hoogbegaafdheid in Onderwijs en Zorg en Positieve Psychologie of de Radboud International Training on High Ability (RITHA) en een Q&A-sessie over de cursus Omgaan met talent. In aanloop van deze week kun je het gratis High Ability Magazine downloaden. 

Meld je aan voor de webinars in de Week van de Hoogbegaafdheid