RadboudCSW Innovatiefonds | Gratis app voor kinderen met spreekangst

Ook dit jaar stelde RadboudCSW 40.000 euro beschikbaar voor innovatieve ideeën over de verbinding tussen wetenschap en het werkveld. De aanvragen zijn door de adviesraad beoordeeld en er zijn drie winnaars gekozen. Eén van de gelukkigen zijn dr. Paul Ketelaar en dr. Wolf-Gero Lange. Zij bedachten een app (in ontwikkeling) die ingezet kan worden bij zowel de preventie als de behandeling van spreekangst. Zij stellen zich graag voor!
 
Voor de aanvragen kon het RadboudCSW 40.000 euro verdelen, maar de aangevraagde bijdrage bedroeg meer dan 400.000 euro. De adviesraad van het RadboudCSW heeft advies uitgebracht over de voorstellen die zijn ingediend. De aanvragen zijn beoordeeld op hun innovatieve karakter, relevantie voor het RadboudCSW en haalbaarheid. Het idee van dr. Paul Ketelaar, universitair docent bij Communicatiewetenschap (Behavioural Science Institute, Radboud Universiteit)  en dr. Wolf-Gero Lange, universitair docent Klinisch Psychologie (Behavioural Science Institute, Radboud Universiteit) scoorden hoog op deze drie criteria. Hun voorstel vloeit voort uit een probleem waar veel mensen last van hebben: spreekangst. Volgens Lange begint die angst vaak al op de basisschool, omdat ze daar hun eerste ervaringen hebben met het spreken in het openbaar. Uiteindelijk kunnen deze angstige ervaringen ook problemen veroorzaken tijdens de opleiding of bij het uitvoeren van het beroep.
 

Spreekangst-app voor kinderen

De oplossing voor het behandelen en voorkomen van spreekangst is volgens Ketelaar simpel: het is een kwestie van oefenen. Daarom hebben zij een spreekapp ontwikkeld voor kinderen, waarmee zij in een virtueel klaslokaal kunnen oefenen. Als het kind de app gebruikt ziet hij of zij een zaal vol echte kinderen, die geïnteresseerd naar hem of haar luisteren. De app is eenvoudig in gebruik: je hebt alleen een smartphone en een houdertje nodig. Het onderzoek van Ketelaar en Lange toont aan dat hun app effect heeft: kinderen die met de spreekapp hebben geoefend, zien minder op tegen hun spreekbeurt. Ook waren zij tijdens het spreken minder bang.

Gratis voor ieder kind

Ketelaar is blij dat RadboudCSW zijn subsidieaanvraag heeft gehonoreerd: 'Dat maakt het ons mogelijk de app verder door te ontwikkelen en uiteindelijk gratis ter beschikking te stellen, zodat ieder kind er gebruik van kan maken. Wil jouw basisschool bijdragen aan ontwikkeling van de app? Of werk je met jonge cliënten die baat zouden kunnen hebben bij deze app? Neem contact op met dr. Wolf-Gero Lange via g.lange@psych.ru.nl.

De andere winnaars

De andere winnaars van het RadboudCSW Innovatiefonds 2019-2020 zijn dr. Eric Maris en dr. Mario Braakman. Dr. Eric Maris, hoofdonderzoeker Donders Institute en universitair hoofddocent bij Sensormotorische Neurowetenschappen (Radboud Universiteit), bedacht oefeningen om zeker te blijven op de fiets, ook naarmate je ouder wordt. Dr. Mario Braakman, sindskort bijzonder hoogleraar Transculturele Forensische Psychiatrie (Tilburg University), gaat met de innovatieprijs zes migranten opleiden om psychologen en psychiaters op te leiden in het afnemen van culturele interviews. De komende nieuwsbrieven zullen zij hun ideëen voorstellen in een video. 

Over het RadboudCSW Innovatiefonds

Sinds 2017 stimuleert het RadboudCSW Innovatiefonds professionals, die zich bezighouden met zorg, onderwijs en/of samenleving, om de verbinding tussen wetenschap en hun werkveld te versterken. Wij willen als postacademisch opleidingsinstituut een directe bijdrage leveren aan de samenleving. Niet alleen door onze opleidingen, maar ook door het stimuleren van kleinschalige innovaties. In 2020 wordt in totaal weer veertigduizend euro beschikbaar gesteld voor goede ideeën op het gebied van de zorg, het onderwijs en een veerkrachtige samenleving. Heb je een goed onderbouwd idee om de praktijk beter te maken? Of wil je onderzoeken hoe dat kan? Ook in 2020 is het RadboudCSW Innovatiefonds geopend voor nieuwe ideeën! 

Hou onze website in de gaten voor de aanmelding voor het RadboudCSW Innovatiefonds in 2020.