Radboud Centrum Sociale Wetenschappen

Postacademisch Onderwijs voor een Veerkrachtige Samenleving

De website van het Radboud Centrum Sociale Wetenschappen (RCSW) wordt verhuisd! Het merendeel van de informatie is vanaf heden beschikbaar op https://ru.nl/rcsw.

Sommige zaken (zoals de meeste formulieren) blijven nog een tijdje alleen beschikbaar op de oude website.

Onze excuses voor als je het gevoel krijgt heen-en-weer gestuurd te worden tussen de oude en de nieuwe website!

Seizoen blijkt effect te hebben op informatieverwerking brein

Door: 
Martina Arenella

We zijn het vast eens dat het weer en de seizoenen invloed op ons hebben. Maar wat heeft dat met ons brein te maken? De manier waarop onze hersenen reageren op cognitieve belasting hangt van het seizoen, ontdekten Belgische onderzoekers. 

Seizoenen

Belgische onderzoekers keken naar de hersenactiviteit van gezonde, jonge mensen die cognitief zware taken uitvoerden. Wat deze onderzoekers extra deden – in tegenstelling tot mede-neurowetenschappers – is dat ze de hersenactiviteit maten op verschillende momenten in de seizoenen. Hierdoor konden zij duidelijk zien dat het brein anders werkt in verschillende seizoenen. De hersengebieden die onze aandacht regelen zodat we lange periodes achtereen kunnen focussen, lijken inderdaad meer actief in de zomer dan in de winter; in december is hun activiteit zelfs het laagst. Maar daar staat tegenover dat de hersengebieden die informatie vasthouden om een taak af te maken, actiever zijn in de herfst en minder actief zijn in de lente.

Als de seizoenen zo’n invloed hebben op onze energie, humeur en dus zelfs ook ons brein, zal klimaatverandering dan ook een rol spelen?

Lees het hele artikel op Radboud Recharge voor het antwoord. 

Tekst: Martina Arenella. Dit artikel verscheen eerder op Donders Wonders

Op de hoogte blijven? 

Radboud Recharge biedt een selectie van de beste wetenschappelijke verhalen en activiteiten van Radboud Universiteit.

Word gratis lid, personaliseer de inhoud op eigen interesses en ontvang wekelijks nieuws. Elk kwartaal maken wij in onze RadboudCSW-nieuwsbrief een selectie voor jou