Radboud Centrum Sociale Wetenschappen

Postacademisch Onderwijs voor een Veerkrachtige Samenleving

De website van het Radboud Centrum Sociale Wetenschappen (RCSW) wordt verhuisd! Het merendeel van de informatie is vanaf heden beschikbaar op https://ru.nl/rcsw.

Sommige zaken (zoals de meeste formulieren) blijven nog een tijdje alleen beschikbaar op de oude website.

Onze excuses voor als je het gevoel krijgt heen-en-weer gestuurd te worden tussen de oude en de nieuwe website!

Het quantumbrein en holistische gedachtes

Door: 
Bert Kappen

Een netwerk van atomen dat werkt als quantumbrein; dat klinkt als een technisch verhaal. Wanneer gedraagt iets zich als een brein? En hoe werken die quantumprocessen in dat netwerk? Toch overstijgt dit onderwerp de pure wetenschap. Even doordenken en voor je het weet gooit het quantumbrein je wereldbeeld overhoop.

Prof. dr. Bert Kappen is hoogleraar neurale netwerken en machine intelligentie bij het Donders Instituut. Al meer dan 30 jaar doet hij onderzoek in de Kunstmatige Intelligentie, recent publiceerde hij samen met collega's het quantumbrein. Zijn carrière ging gepaard met een innerlijke worsteling. Lang was hij voorvechter van het materialisme: alles wat niet wordt begrepen, is te verklaren aan de hand van materie. Stel dat we zo naar onze hersenen kijken en we zien een warboel aan neutronen en stroompjes. Wat verklaart dan ons bewustzijn? In deze aflevering van de Radboud Science Podcast vertelt Bert Kappen over zijn persoonlijke inzichten, zijn onderzoek en zijn ideaalbeeld van de toekomstige wetenschap.

Lees het hele artikel op Radboud Recharge.

Op de hoogte blijven? 

Radboud Recharge biedt een selectie van de beste wetenschappelijke verhalen en activiteiten van Radboud Universiteit. Word gratis lid, personaliseer de inhoud op eigen interesses en ontvang wekelijks nieuws. Elk kwartaal maken wij in onze RadboudCSW-nieuwsbrief een selectie voor jou.

Dit is de zevende aflevering van de Radboud Science Podcast. Foto: Patrick Hendry via Unsplash. Foto: Gerd Altmann via Pixabay