Radboud Centrum Sociale Wetenschappen

Postacademisch Onderwijs voor een Veerkrachtige Samenleving

De website van het Radboud Centrum Sociale Wetenschappen (RCSW) wordt verhuisd! Het merendeel van de informatie is vanaf heden beschikbaar op https://ru.nl/rcsw.

Sommige zaken (zoals de meeste formulieren) blijven nog een tijdje alleen beschikbaar op de oude website.

Onze excuses voor als je het gevoel krijgt heen-en-weer gestuurd te worden tussen de oude en de nieuwe website!

Denken is hard werken tijdens de pandemie

Door: 
Rebecca Calcott

Waarom is het zo moeilijk om dingen gedaan te krijgen deze dagen? Rebecca Calcott legt het uit in een nieuwe blog van Donders Wonders.

Opkomende hersenmist; snel afwisselende gedachten; of zelfs… een volledige burn-out. De pandemie heeft haast alle aspecten van ons leven ontregeld, en misschien nog wel het meest alarmerend, ons vermogen om te denken. Wat is er gaande? Een belangrijke factor is onze motivatie, een essentieel ingrediënt om te kunnen denken.

Denken is hard werken. Het type denken dat ervoor zorgt dat we dingen gedaan krijgen is niet gemakkelijk: we moeten gefocust blijven op ons doel en de juiste volgorde van gedachten en acties op een rijtje zetten om het daadwerkelijk te doen. Zelfs een simpel taakje als online boodschappen bestellen vereist dat we ons boodschappenlijstje in gedachten houden wanneer we naar items navigeren en we soms even van tabblad wisselen om een recept op te zoeken of een prijs te vergelijken. Daarnaast moeten we afleidingen negeren, zoals notificaties van Twitter of het nieuws. Deze doelgerichte mentale processen zijn anders dan het denken dat we automatisch doen, omdat ze inspannend voelen. Oftewel, het voelt als werk en maakt ons mentaal moe.

Lees het hele artikel op Radboud Recharge.

Op de hoogte blijven? 

Radboud Recharge biedt een selectie van de beste wetenschappelijke verhalen en activiteiten van Radboud Universiteit. Word gratis lid, personaliseer de inhoud op eigen interesses en ontvang wekelijks nieuws. Elk kwartaal maken wij in onze RadboudCSW-nieuwsbrief een selectie voor jou.

Tekst: Rebecca Calcott. Dit artikel verscheen eerder op Donders Wonders. Foto: Irina L from Pixabay.