Radboud Centrum Sociale Wetenschappen

Postacademisch Onderwijs voor een Veerkrachtige Samenleving

De website van het Radboud Centrum Sociale Wetenschappen (RCSW) wordt verhuisd! Het merendeel van de informatie is vanaf heden beschikbaar op https://ru.nl/rcsw.

Sommige zaken (zoals de meeste formulieren) blijven nog een tijdje alleen beschikbaar op de oude website.

Onze excuses voor als je het gevoel krijgt heen-en-weer gestuurd te worden tussen de oude en de nieuwe website!

“Magische truffel” therapie vermindert ernstige depressies

Door: 
Jeroen Uleman

Psilocybine kan depressie effectiever behandelen dan de gangbare behandelingen. En dat met relatief weinig bijwerkingen en verslavingsrisico’s. Psilocybine, het stofje in “magic truffels,” dat trips teweegbrengt, is in de meeste landen illegaal vanwege de veronderstelling dat er een verhoogd risico is op misbruik en onaanvaardbaar medisch gebruik. Een nieuwe studie schetst echter een ander beeld: psilocybine kan mogelijk depressie effectiever behandelen dan de gangbare behandelingen. En dat met relatief weinig bijwerkingen en verslavingsrisico’s.

Psychedelisch onderzoek is weer in opkomst. Sinds het gebruik van psilocybine in 1968 in de VS verboden werd, nam het onderzoek naar psychedelische stoffen wereldwijd sterk af. In de afgelopen jaren is de onderzoeksinteresse in dit soort stoffen echter toegenomen omdat hiermee bewustzijnsveranderende ervaringen opgeroepen kunnen worden en ook de activering van bepaalde hersengebieden aanzienlijk veranderd kan worden. Recentelijk heeft deze interesse een nieuw hoogtepunt bereikt in de legalisering van psilocybine in Oregon voor therapeutisch gebruik onder toezicht.

Lees het hele artikel op Radboud Recharge.

Op de hoogte blijven? 

Radboud Recharge biedt een selectie van de beste wetenschappelijke verhalen en activiteiten van Radboud Universiteit. Word gratis lid, personaliseer de inhoud op eigen interesses en ontvang wekelijks nieuws. Elk kwartaal maken wij in onze RadboudCSW-nieuwsbrief een selectie voor jou.

Tekst: Jeroen Uleman. Dit artikel verscheen eerder op Donders Wonders. Foto: Cas Holmes via Unsplash.