Radboud Centrum Sociale Wetenschappen

Postacademisch Onderwijs voor een Veerkrachtige Samenleving

Podcast | 5 Redenen om te luisteren naar: Sara Kinsbergen & Anne-Kathrin Schmitz

RadboudCSW bestaat dit jaar 2019 vijf jaar en dat vieren we met vijf podcasts, die gratis te beluisteren zijn op Soundcloud en iTunes. De vijf audioverhalen draaien om vragen waar iedereen weleens mee worstelt, maar waar geen pasklaar antwoord op bestaat. In elke podcast volgen we de zoektocht rond een aansprekend thema. Iemand heeft een vraag en samen met een vakgenoot gaat hij of zij op zoek naar antwoorden. In een van de podcasts gaat AMID-trainee Anne-Kathrin Schmitz in gesprek met dr. Sara Kinsbergen, hoofdopleider bij Advanced Master in International Development (AMID), over de vraag: Hoe word ik een wereldverbeteraar?

Vijf redenen: 

1)  Sara is een van de meest invloedrijke filantropen

Onlangs verkoos De Dikke Blauwe Sara tot een van de honderd ‘invloedrijkste spelers in de Nederlandse filantropie 2019-2020’. De jaarlijkse ranking van het onafhankelijke journalistieke platform is een overzicht van influentials die met innovatieve ideeën of door bijzondere bestuurlijke kwaliteiten een belangrijke en structurele bijdrage leveren aan ‘het goede doel’. Dit jaar prijkt Adriana Esmeijer, directeur van Prins Bernhard Cultuurfonds, bovenaan de nieuwe ‘DDB100’. Eerdere aanvoerders van de DDB-lijst waren o.a. Prinses Laurentien en Joop en Janine van den Ende.

Dat Sara een echte ‘influencer’ is bewees ze ook al in februari 2019. Toen gaf ze een college aan de Universiteit van Nederland over de rol van persoonlijk initiatieven bij het opzetten en uitvoeren van ontwikkelingsprojecten. Ook Algemeen Dagblad wijdde een stuk aan haar onderzoeksinzichten. 

2)  Ze zijn idealistisch. Maar niet naïef.

Weeshuizen opknappen in Kenia of dekens uitdelen in Syrië. Steeds meer particulieren steken hun handen uit de mouwen en zetten zich vrijwillig in om zaken als het onderwijs, de gezondheidszorg, de maatschappij of het milieu te verbeteren. Tegelijkertijd lijkt het of er - met name bij de grotere ontwikkelingsorganisaties - steeds meer misstanden aan de kaak worden gesteld. Het gaat dan bijvoorbeeld om (machts)misbruik of gelden die niet goed besteed zouden worden. Hoe verbeter je de wereld op een manier die wél zoden aan de dijk zet? 

Ook de idealistische Anne-Kathrin ervaarde als jongvolwassene hoe complex het 'goede' doen is. Toch weigert ze cynisch te worden. 'Het hele idee van "wij" de westerse experts die naar Afrika gaan om "hen" te vertellen hoe het moet. Dat is niet meer van toepassing. Hoe kan ik nu vanuit hier iets doen om de wereld een beetje mooier en duurzamer te maken?' Sara prijst zowel Anne-Kathrins idealisme als haar bescheidenheid: 'Yes we can! ​We kúnnen echt het verschil maken. Tegelijkertijd moeten we bescheiden zijn: we zijn maar een kleine schakel in het hele complexe probleem, in de wereld waar we voor een tijdje mogen rondlopen.'

3) Ze geven tips waar zelfs de grootste pessimist vrolijk van wordt

Plastic afval scheiden, aanwezig zijn bij de klimaatmars in Amsterdam óf over je onderzoek een laagdrempelig gedicht schrijven. Volgens Sara hoeven we niet helemaal naar Afrika als we ons in willen zetten voor een betere wereld. Zelf begint ze onder andere op de basisschool van haar kinderen: 'Ik pleit ervoor dat onze basisschool de werelddoelen ondertekent en op subtiele manier in het lesprogramma verwerkt. En dat ze voor die doelen gaan staan: wij gaan tweehonderd kinderen, die van thuis uit echt niet allemaal meekrijgen hoe de wereld volop in verandering is, leren over de werelddoelen. Ik ben er echt van overtuigd dat we dan hele duurzame zaadjes gaan planten.'

4) Ze leggen uit waarom 'wereldverbeteraar' zijn een vak is

Aan het begin van deze podcast vraagt Anne-Kathrin zich af: 'Had ik niet voor een écht vak moeten leren? Geneeskunde of Mariene biologie, bijvoorbeeld. Dat ik echt iets met mijn handen aan deze wereld kan toevoegen. Had ik daarmee de wereld niet juist zichtbaarder kunnen veranderen?' Als trainee bij AMID richt zij zich met name op het samenbrengen van de verschillende experts, het lobbyen voor nieuwe samenwerkingen en projecten en projectmanagent. Activiteiten die een stuk minder tastbaar zijn dan mensen genezen, windparken bouwen of werken in een weeshuis. In de podcast legt Sara haar uit waarom de rol van AMIDs cruciaal is in internationale samenwerking. 

5) In deze podcast is onze eigen RadboudCSW-tune én stem te horen

Speciaal voor deze podcast sprak Nura Rutten, opleidingscoördinator en docent bij AMID, de teksten in. Barbara van Ginneken, international officer voor Radboud International Training on High Ability (RITHA) en AMID speelde met haar gitaar het openingsliedje in. Barbara is autodidact en componeerde een RadboudCSW-tune die goed de sfeer van de vijf jubileumpodcast vangt: kwetsbaar en krachtig tegelijkertijd.  

Veel luisterplezier! 

---------------------------------------------------------------------------------------------------

De 5 jubileumpodcasts van het RadboudCSW

RadboudCSW bestaat in het academische jaar 2019-2020 vijf jaar en dat vieren we met vijf audioverhalen. De vijf podcasts draaien om vragen waar iedereen weleens mee worstelt, maar waar geen pasklaar antwoord op bestaat. Verhalen waarin we terugblikken, het ‘nu’ bespreken en met verschillende mensen kijken naar hun toekomst van een leven lang leren. In elke podcast volgen we de zoektocht rond een aansprekend thema. Iemand heeft een vraag en samen met een vakgenoot gaat hij of zij op zoek naar antwoorden. Met: prof. Jan Derksen, Simon Peters, Anne-Kathrin Schmitz, dr. Sara Kinsbergen, dr. Merel van Ommen, prof. Jan Bransen, dr. Erik Bulten, Pascal Cramer, Sven Mathijssen en Elza Zijlstra. Alle podcasts zijn te luisteren via www.rcsw.nl/vijfjarigbestaan, ons Soundcloud-account en iTunes.