Radboud Centrum Sociale Wetenschappen

Opleiders in Mens en Maatschappij

De Terugblik: Startweek gz-opleiding sluit af met 'Onderwijsproeverij'

De startweek van de gz-opleiding was een succes. Nieuw onderdeel was de Proeverij van het onderwijs in de gz-opleiding. Cursisten en hun praktijkopleiders konden zo alvast kennismaken met verschillende (keuze)modules uit de opleiding. 

Door: Wiede Vissers

Dit jaar vond in de eerste week van september opnieuw de startweek van de gz-opleiding plaats. In deze week staat kennismaking met elkaar en met de opleiding centraal. Traditiegetrouw werd ook deze week weer afgesloten worden met een voorstelling voor de nieuwe gz-cursisten en hun praktijkopleiders. Dit jaar vond er een bijzondere voorstelling plaatsvinden. Novadic-Kentron heeft samen met het professionele theatergezelschap Coup Cura de voorstelling ‘Hunker’ gemaakt over verslaving, destigmatisering en doorbreken van taboes. De productie is gericht op (naast)betrokkenen, ervaringsdeskundigen, professionals, beleidsmedewerkers en ketenpartners die in Brabant actief zijn met het thema verslaving. 

'Stel je niet te bescheiden op gz-psycholoog'

Nieuw onderdeel van de startweek was de Proeverij van het onderwijs in de gz-opleiding. Kleine groepjes cursisten en hun praktijkopleiders konden in korte 'pitches' van inspirerende docenten alvast kennismaken met verschillende (keuze)modules uit de opleiding. Op de foto zien we psychiater Laurens Vreugdenhil, die in tien minuten overtuigend uitlegt waarom gz-psychologen zich niet bescheiden moeten opstellen bij medicatievraagstukken. 'In de module psychofarmacologie worden jullie op theoretische en praktische wijze ondersteund in jullie rol. Vraag wat vaker een medicatieconsult aan bij de psychiater met als agenda: zorgen dat deze client mínder medicijnen gebruikt, zodat mijn evidence based behandeling beter werkt. Jij, als gz-psycholoog, hebt vaak de behandeling met een hoge mate van evidentie in jouw toolbox. Bij veel psychiatrische problemen zijn deze interventies bewezen effectiever dan de medicijnen van de huisarts of psychiater.'