Radboud Centrum Sociale Wetenschappen

Opleiders in Mens en Maatschappij

AMID zet met AMIU eerste stap in global hub network

Het RadboudCSW is trots te melden dat de Advanced Master in International Development (AMID) afgelopen week een 'memorandum of understanding' heeft getekend met Amref International University (AMIU) uit Nairobi, Kenia voor een samenwerkingsverband in het opleiding van jong talent in internationale ontwikkelingssamenwerking en wereldgezondheid. 

Door: Nura Rutten

AMID is een eenjarige postmaster opleiding voor jonge professionals werkzaam in het veld van internationale ontwikkelingssamenwerking. In 1998 ging de eerste jaargang van AMID van start met als doel om voor pas afgestudeerden het gat tussen wetenschap, beleid en praktijk te verkleinen. Na in 20 jaar meer dan 500 studenten te hebben opgeleid en met 100 organisaties te hebben samengewerkt ontstond de wens om de impact van de AMID-opleiding te vergroten en een global hub network op te zetten, met AMID-hubs in verschillende regio’s.

Internationale context

De ‘AMIDs’ werken bij organisaties die opereren in een internationale context. Door het internationale aspect van de opleiding zelf verder te vergroten en meer perspectieven binnen te halen kunnen we de impact van postmasteronderwijs op internationale ontwikkelingssamenwerking vergroten. Niet alleen in Nederland, maar wereldwijd is er een gat tussen het behalen van een Masterdiploma aan de universiteit en de praktijk op de arbeidsmarkt.

Opschalen

Met dit internationale netwerk streven we naar het opschalen van het programma door meer gekwalificeerd jong talent op te leiden, wereldwijd. Organisaties en academische instituten in het netwerk profiteren, en alle hubs kunnen de vruchten plukken van het internationale netwerk door uitwisseling, profilering en een breder perspectief op wetenschap, beleid en de praktijk in internationale ontwikkelingssamenwerking.

Kenia en wereldgezondheid

De ondertekening van de memorandum of understanding met AMIU is een eerste stap in dit internationale netwerk. AMIU is een jonge Keniaanse universiteit met een focus op gezondheid en leidt op voor heel Afrika. Samen met AMIU gaan we kijken hoe we AMID kunnen vertalen naar de context van Kenia en wereldgezondheid. Met hun lange ervaring op het gebied van opleiden voor professionals, goede positie in het netwerk van ontwikkelingssamenwerking in Kenia en Afrika, en hun innovatie en ondernemende aanpak zijn we blij ze de eerste partner in dit avontuur te mogen noemen.