Radboud Centrum Sociale Wetenschappen

Opleiders in Mens en Maatschappij

In coronatijd zelf een hulpactie opzetten? | 5 Vragen om over na te denken

In de afgelopen weken zijn er in het gehele land veel hulpacties opgezet door en voor Nederlandse burgers. Hoe zorg je er dan voor dat de tijd die je investeert (en soms ook het geld) een zo goed mogelijk effect heeft? Aan de hand van vijf vragen delen AMID hoofdopleider dr. Sara Kinsbergen en dr. Lau Schulpen (CAOS) hun lessen geleerd uit onderzoek naar kleinschalige, vrijwillige ontwikkelingsorganisaties. 

Laptops om thuisonderwijs mogelijk te maken voor kinderen uit kwetsbare gezinnen, spandoeken ter ondersteuning van medisch personeel, een boodschappen service voor risicogroepen: de voorbije weken zijn duizenden Nederlandse burgers in actie gekomen om in deze deze tijden van de corona uitbraak ondersteuning te bieden aan medeburgers. Met vragen als 'Zitten mensen op je hulp te wachten?' en 'Weet je wanneer je gaat stoppen' hopen Kinsbergen en Schulpen meer bewustzijn te kweken, zodat burgerinitiatieven ook daadwerkelijk impact kunnen maken. De vijf vragen zijn gebundeld in overzichtelijke factsheet. Deze is hier te downloaden. 

Kleine burgerinitiatieven

Kinsbergen (1982) voert al meer dan twaalf jaar onderzoek uit naar kleinschalige burgerinitiatieven, de zogenaamde 'private development initiatives' (PI's). In 2014 promoveerde zij op haar proefschrift ‘Behind the Pictures. Understanding Private Development Initiatives'. Gebruikmakend van zowel kwalitatieve als kwantitatieve onderzoeksmethoden, bestudeerde ze door de jaren PI’s, hun partners en ontwikkelingsprojecten in Nederland, India (2007 & 2014), Indonesië (2011), Kenia (2011 & 2014), Ghana (2014) en Zuid-Afrika (2014 ).

De afgelopen jaren sprak ze regelmatig in de media over burgerinitiatieven. Zo vroeg de Universiteit van Nederland haar college te geven over de invloed van particuliere hulporganisaties, wijdde Het Algemeen Dagblad daar een artikel aan, en nam ze een podcast op voor het Radboud Centrum Sociale Wetenschappen over de vraag: Hoe word ik een wereldverbeteraar?

Meer weten?

Bezoek voor meer informatie over het AMID-programma de website, of kom in contact via LinkedInTwitter of stuur een mail naar amid@ru.nl