Radboud Centrum Sociale Wetenschappen

Postacademisch Onderwijs voor een Veerkrachtige Samenleving

Sociale Netwerkanalyse voor de praktijk

'Het begrijpen van relaties tussen mensen is essentieel voor effectieve communicatie. In de cursus Sociale Netwerkanalyse pas je je opgedane kennis over netwerken direct toe op jouw eigen beleids- of communicatievraagstuk.'
prof. dr. Lidwien van de Wijngaert

Startdata: 
22 september 2022
Tijd: 
15:30
Locatie: 
Campus Radboud Universiteit, Nijmegen
Voertaal: 
Nederlands
Docent: 
Lidwien van de Wijngaert / Jan Maessen / Kevin Willemsen / Sander Dorst
Kosten: 
€ 1.915,00
Kosten Alumni: 
€ 1.725,00
STAP-budget: 
Ja

Maak meer impact met Sociale Netwerkanalyse! 


Met netwerkanalyse krijg je inzicht in hoe hecht het sociale netwerk is. Wie zijn de centrale spelers en wie staan aan de rand van het netwerk? Zijn er wellicht clusters of subnetwerken te onderscheiden? En zo ja, wat bindt de spelers binnen elk daarvan? Een sociaal netwerk bestaat uit actoren en hun onderlinge relaties. Een netwerkanalyse begint dan ook met de vraag wie de actoren zijn en wat hen met elkaar verbindt. Denk bijvoorbeeld aan vrienden en volgers in online netwerken, samenwerkingsrelaties binnen of tussen organisaties of zorgrelaties in een buurtgemeenschap. 

Direct toepasbaar op jouw beleids- of communicatievraagstuk

Vanuit dit inzicht ontwikkel je in de cursus Sociale netwerkanalyse jouw eigen communicatiestrategie. Denk bijvoorbeeld aan het beter betrekken van mensen door het netwerk hechter te maken. Andersom kan het meer divers maken van een netwerk ervoor zorgen dat kennis zich makkelijker kan verspreiden. Ook kan inzicht in het netwerk worden gebruikt om verandering te realiseren. Bijvoorbeeld door te beginnen bij een groep die al positief staat ten opzichte van de verandering. 

In deze leergang maak je kennis met de methoden en technieken van netwerkanalyse. Die kennis pas je direct toe op jouw eigen beleids- of communicatievraagstuk. Docenten prof. dr. Lidwien van de Wijngaert, bijzonder hoogleraar bij het Departement Taal en Communicatie van de Letterenfaculteit en netwerkonderzoekers Sander Dorst, drs. Jan Maessen en Kevin Willemsen kiezen bewust voor een kleinschalig aanbod om zo in persoonlijk (online en face to face) contact en met elkaar aan de slag te gaan. De cursus Sociale Netwerkanalyse voor de Praktijk is ontwikkeld in samenwerking met de Radboud Universiteit en onderzoekbureaus EMMA en ANNE. Na afloop van de cursus ontvang je een officieel certificaat. 

Wat levert het je op?

 • Je krijgt de nieuwste wetenschappelijke inzichten met betrekking tot netwerkanalyse;
 • Je vertaalt methoden en technieken van netwerkanalyse naar een vraagstuk uit je eigen organisatie;
 • Je krijgt op basis van discussies met anderen meer inzicht in de mogelijkheden die netwerkanalyse te bieden heeft;
 • Je ontwikkelt een plan van aanpak waarmee je een netwerkonderzoek kan uitvoeren;
 • Je maakt nieuwe contacten en breidt je netwerk uit;
 • je kunt jezelf profileren als post-academisch opgeleide professional, die enkel genoegen neemt met evidence-based conclusies en nooit uitgeleerd is. Ook ná afstuderen. 

Voor wie?

Ben jij in het bezit van een hbo of universitair (bachelor of master) diploma? Ben jij:

 • Beleidsmaker, die vraagstukken willen bekijken vanuit netwerkperspectief;
 • Communicatieprofessional, die inzicht willen de mogelijkheid van netwerkanalyse om een strategie te ontwikkelen;
 • Onderzoeker op gemeentelijk, provinciaal en/of nationaal niveau, die antwoord willen op de vraag welke rol netwerken spelen in gedrag van mensen en organisaties;
 • Manager die verandering binnen hun eigen organisatie willen realiseren?

Dan is de postacademische cursus Sociale Netwerkanalyse voor de Praktijk echt iets voor jou. 

Kosten

De kosten van deze cursus bedragen € 1.915,00. Prijzen zijn onder voorbehoud van wijziging. Alumni krijgen 10% korting. Wist je dat je voor deze cursus gebruik kunt maken van het STAP-budget? Kijk hier voor meer informatie en een stappenplan.

Studiebelasting

In twee maanden tijd word je bijgeschoold tijdens zeven (online plenair of 1:1) bijeenkomsten, waaronder drie fysieke onderwijsmomenten. Tussen de bijeenkomsten door is er ook sprake van een asynchroon en synchroon online programma. In een online omgeving vind je daarnaast alle artikelen, kennisclips en opdrachten om de stof ook zelfstandig eigen te maken. 

Cursusdata

De cursus bestaat, naast al het online materiaal, uit 7 bijeenkomsten. Voor deze cursus staat er momenteel de volgende uitvoering gepland: 

 • najaarseditie: 22 september, 6 oktober, 20 oktober, 3 november, 10 november, 1:1 sessie in week van 21-25 november, 1 december