Radboud Centrum Sociale Wetenschappen

Postacademisch Onderwijs voor een Veerkrachtige Samenleving

Interactie Methodiek voor Relationele Ontwikkeling (IMRO)

'Als de hulpverlener anders leert kijken naar gedrag en lichaamstaal van de hulpvrager én van zichzelf, effent dit het pad voor wederzijdse beïnvloeding en een vruchtbaardere communicatie.'
docent en promovendus Sonja Graafstal, MSc

Startdata: 
3 februari 2022
Tijd: 
10.00-16.45 uur
Locatie: 
Campus van de Radboud Universiteit
Voertaal: 
Nederlands
Docent: 
Dr. Linda Reus & Sonja Graafstal MSc (PhD kandidaat)
Duur: 
54 uren
Kosten: 
€ 2.125,00
Kosten Alumni: 
€ 2.020,00
Accreditatie: 
NIP K&J/NVO OG en Register Vaktherapie
Deelnemers waarderen IMRO met een 8.8!

Leer effectiever behandelen met Interactie Methodiek voor Relationele Ontwikkeling! 

IMRO | Ontwikkeld in samenwerking met de Radboud Universiteit

Behandelingen bij cliënten hebben niet altijd het resultaat dat je vooraf had gewenst. Soms komt dit doordat de cognitieve of verbale aanpak niet aansluit op de behoeften van de cliënt. Met Interactie Methodiek voor Relationele Ontwikkeling (IMRO) kunnen pedagogen en psychologen hun manier van communiceren aanpassen aan de bewegingen en vocalisaties van de cliënt. Door methodisch te werken met IMRO, kun je in de toekomst jouw cliënten een effectievere en prettigere behandeling bieden. 

Tijdens de cursus Methodiek voor Relationele Ontwikkeling worden de nieuwste wetenschappelijke inzichten gecombineerd met de uitvoering in de praktijk. Gedurende een periode van maar liefst negen maanden worden deelnemers intensief begeleid om zich de methodiek eigen te maken, door middel van individuele mondelinge en schriftelijke feedback, zowel van de docenten als van medecursisten. De cursus Interactie Methodiek voor Relationele Ontwikkeling is ontwikkeld in samenwerking met de Radboud Universiteit. Na afronding van deze cursus ontvang je een officieel certificaat en ben je bevoegd om IMRO toe te passen in de praktijk. 

IMRO: een gedegen methodiek

Momenteel werkt docent Sonja Graafstal aan een proefschrift over IMRO. De methodiek is oorspronkelijk voortgekomen uit de de Emerging Body Language-methodiek, maar dankzij nieuwe inzichten en ingrijpende vernieuwingen heeft IMRO een duidelijk andere werkwijze. Meer weten over de achtergrond en resultaten van de methodiek IMRO? In dit interview met docenten Sonja Graafstal, MSc en dr. Linda Reus lees je er alles over. 

Wat levert het je op?

Na het volgen van de cursus Interactie Methodiek voor Relationele Ontwikkeling:
 • Ben je bekwaam in een effectieve, niet verbale manier van communiceren;
 • Kun je deze niet verbale manier van communiceren analyseren in de interactie met je cliënt;
 • Heb je kennis van het principe van wederzijdse aanpassing;
 • Kun je wederzijdse aanpassing gebruiken in de communicatie met je cliënt;
 • Kun je jouw cliënt middels dit principe effectiever behandelen;
 • Ben je alumnus van de Radboud Universiteit, heb je nieuwe contacten en is je professionele netwerk uitgebreid;
 • Kun je jezelf profileren als postacademisch opgeleide professional, die enkel genoegen neemt met evidence-based conclusies en nooit uitgeleerd is. Ook ná afstuderen.

Voor wie?

Ben jij in het bezit van een hbo of universitair (bachelor of master) diploma en werkzaam in de hulpverlening en/of het onderwijs? En ben je op zoek is naar een andere manier om cliënten te begeleiden, bijvoorbeeld omdat is gebleken dat verbale en cognitieve instructies niet helpen of niet duurzaam zijn? Ben jij bijvoorbeeld werkzaam als:

 • Coach, therapeut, groepsopvoeder of trainer;
 • Basispsycholoog, gz-psycholoog, toegepast psycholoog, schoolpsycholoog, eerstelijnspsycholoog of kinder- en jeugdpsycholoog; 
 • Orthopedagoog generalist;
 • Docent;
 • of iemand die wil leren werken met IMRO?

Dan is de postacademische cursus Interactie Methodiek voor Relationele Ontwikkeling (IMRO) echt iets voor jou.

Kosten

De kosten van deze cursus bedragen € 2.125,00. Alumni krijgen 10% korting. Wist je dat er verschillende aantrekkelijke regelingen zijn om jouw cursus te financieren?

Studiebelasting

In negen maanden tijd word je bijgeschoold tijdens negen fysieke bijeenkomsten, die ieder zijn opgebouwd uit een deel theorie, supervisie en verwerking. In een online omgeving vind je alle artikelen, kennisclips en opdrachten om de stof zelfstandig eigen te maken. De totale studiebelasting is circa 32 uur.

Cursusdata

De cursus bestaat, naast al het online materiaal, uit negen fysieke bijeenkomsten op de volgende dagen:

 • 3 februari, 10 maart, 14 april, 19 mei, 23 juni , 8 september, 6 oktober, 3 november, 1 december 2022

Accreditatie

Deze cursus is geaccrediteerd door Accreditatiebureau NIP Kinder- en Jeugdpsycholoog (K&J) / NVO Orthopedagoog-Generalist (OG) voor 54 punten en Register Vaktherapie voor 75 punten.

Meer weten? 

Yara Houtenbrink | Cursuscoördinator interactie methodiek voor relationele ontwikkeling (IMRO) | ontwikkeld door de Radboud Universiteit

 • Wil je deelnemen aan deze cursus? Meld je direct aan via onderstaande knop. 
 • Wil je meer weten over het cursusprogramma, de accreditatiepunten, onze visie op onderwijs of de docenten? Download via onderstaande knop de complete brochure.
 • Heb je een vraag over de cursus IMRO? Stel deze via onderstaande knop, of neem telefonisch contact op met cursuscoördinator Yara Houtenbrink (tel: 024 - 361 61 63).