Radboud Centrum Sociale Wetenschappen

Postacademisch Onderwijs voor een Veerkrachtige Samenleving

Gratis workshop Praten met kinderen over grote wereldthema's

Startdata: 
28 september 2021
Tijd: 
19:00
Locatie: 
Maria Montessorigebouw
Voertaal: 
Nederlands
Docent: 
dr. Nicole van As, dr. Willem Elbers, Thijs Goverde, Marc ter Horst en Marloes Morshuis
Duur: 
2 uren
Kosten: 
€ 0,00
Kosten Alumni: 
€ 0,00

We staan voor grote uitdagingen. Is dat iets waar we over moeten communiceren met onze kinderen? En hoe pak je dat dan precies aan, kunnen kinderboeken daar bijvoorbeeld bij helpen? Dit en meer bespreken kinderboekenschrijvers Thijs Goverde, Marc ter Horst en Marloes Morshuis samen met dr. Willem Elbers en dr. Nicole van As op 28 september in de workshop 'Praten met kinderen over grote wereldthema's'.

Klimaatverandering, armoede, ongelijkheid en onrecht: Onze wereld staat voor grote uitdagingen. Die uitdagingen kunnen we niet in ons eentje het hoofd bieden, maar vragen om een mondiale aanpak. Precies daarom spraken alle 193 lidstaten van de Verenigde Naties zeventien doelen af om van de wereld in 2030 een eerlijke, duurzame en rechtvaardige plek te maken voor iedereen: de Duurzame Ontwikkelingsdoelen. 

Sommige mensen beweren dat je kinderen niet met dit soort wereldthema's zou moeten lastigvallen. De populaire kinderboekenschrijvers Thijs Goverde, Marc ter Horst en Marloes Morshuis denken daar anders over. Alle drie proberen zij met hun kinderboeken kinderen te leren met grote maatschappelijke kwesties om te gaan. Elk van de schrijvers doet dit weer op zijn of haar eigen manier. Thijs doet dit bijvoorbeeld met zijn vijfdelige kinderboekenreeks Donderkat, waarmee hij jonge mensen de ruimte biedt om zélf actief op de Duurzame Ontwikkelingsdoelen te reflecteren. Niet als een missionaris, maar als een coach.

Wat is de reden dat de schrijvers het op hun manier aanpakken? Is dit effectief? En hoe praat je zelf op goede wijze met kinderen over wereldthema's als de Duurzame Ontwikkelingsdoelen? Dit en meer komt aan bod in de gratis workshop 'Praten met kinderen over grote wereldthema's'. De kinderboekenschrijvers zullen op deze avond vertellen over de totstandkoming van hun boeken. Ook dr. Willem Elbers, plaatsvervangend hoofdopleider van AMID, is aanwezig om dieper in te gaan op de SDGs. Als expert op het gebied van communiceren met kinderen geeft dr. Nicole van As, docent Orthopedagogiek aan de Radboud Universiteit, deze avond handvatten om zelf in gesprek te gaan met kinderen over wereldthema's. Aan het einde van de avond is er ruimte voor vragen. 

Cadeautje

De workshop betreft een gratis activiteit voor maximaal 30 deelnemers, die plaats zal vinden in het Maria Montessorigebouw. Een cadeautje ter ere van het nieuwe Academisch Jaar, voor professionals werkzaam in het onderwijs, de zorg en/of maatschappij. Inschrijven kan via onderstaand formulier. Een vraag indienen aan één van de sprekers via het formulier wordt op prijs gesteld, maar is niet verplicht. 

Meer informatie?

Heb je vragen over de cursus of wil je meer informatie? Neem dan contact op met coördinator Bo Polman via bo.polman@ru.nl