Radboud Centrum Sociale Wetenschappen

Postacademisch Onderwijs voor een Veerkrachtige Samenleving

25-uurs vervolgcursus schematherapie

“Werken met mensen met ernstige en complexe problematiek kan soms moeilijk en zwaar zijn, maar ook heel mooi en dankbaar. Er is moed, dapperheid en doorzettingsvermogen voor nodig, zowel voor de cliënt als voor de therapeut. Ons vak is daarmee nooit af, maar een proces van blijven leren.”
Eveline Timmermans-Lenders

Startdata: 
12 October 2022
Tijd: 
09:45 - 16.45
Locatie: 
Online/NIjmegen
Voertaal: 
Nederlands
Docent: 
Eveline Timmermans en Renée Driessen
Duur: 
25,00 uren
Kosten: 
€ 1.125,00
Kosten Alumni: 
€ 1.025,00
STAP-budget: 
Ja
Accreditatie: 
FGzPt (24p), VGCt (25p), Register Schematherapie, Register Vaktherapie, overige verenigingen op aanvraag

Een krachtige methode

25-uurs vervolgcursus schematherapie | ontwikkeld door de Radboud Universiteit
Deelnemers waarderen deze cursus met een 9!
 
Heb je een basiscursus schematherapie gevolgd en al enige ervaring met schematherapie opgedaan? En ben je op zoek naar verdieping wat betreft de toepassing van cognitieve-, experiëntiële-, gedragsmatige- en interpersoonlijke technieken bij persoonlijkheidsstoornissen? Dan is deze vervolgcursus echt wat voor jou!

De 25-uurs vervolgcursus bestaat uit 4 lesdagen waarbij er aandacht is voor een verdieping van de theoretische achtergrond van het schematherapeutisch model, het verbreden van vaardigheden in schematherapeutische interventies en het leren hanteren van de therapeutische relatie.

Naast het bekijken van filmfragmenten en het bespreken van casuïstiek, is er veel aandacht voor praktische oefening in rollenspellen. Deze vervolgcursus vergroot jouw vaardigheden in het werken met cliënten met complexe persoonlijkheidsstoornissen en/of hardnekkige of recidiverende As I stoornissen.  Daarnaast krijg je meer zicht op de interactie tussen jouw  eigen schema’s en die van de cliënt, en hoe je hier mee om kunt gaan binnen de therapeutische relatie.

Voor wie?

De vervolgcursus Schematherapie is toegankelijk voor BIG-geregistreerde psychologen en therapeuten (i.o) en/of leden van een erkende psychotherapievereniging. Ook staat de cursus open voor enkele HBO'ers, onder bepaalde voorwaarden gesteld vanuit de accreditatievereniging.

Let op: De cursus is in principe gericht op deelnemers die patiënten in langer durende trajecten behandelen binnen de Specialistische GGZ.

Wat levert het je op?

Na deze cursus beschik je over:

  • Gevorderde kennis en vaardigheden met betrekking tot specifieke schematherapeutische behandelingstechnieken bij specifieke persoonlijkheidsstoornissen.
  • Kennis om te werken vanuit een casusconceptualisatie en modusmodel bij complexe problematiek
  • Modusmodellen voor alle persoonlijkheidsstoornissen.
  • Voldoende kennis om schematherapeutische interventies toe te passen in individuele schematherapie, ook in moeilijke situaties met de cliënt.
  • Verdieping van kennis en vaardigheden wat betreft het hanteren van  de therapeutische relatie bij mensen met persoonlijkheidsstoornissen.

Toetsing

Toetsing vindt plaats middels een praktijktoets op de laatste cursusdag.

Docent

Renée Driessen is GZ-Psycholoog in opleiding tot Specialist (KP), Supervisor Cognitief Gedragstherapeut, Supervisor/ Senior Schematherapeut (VST/ISST). Zij werkt bij Vincent van Gogh en heeft daar onder meer 11 jaar bij de polikliniek Persoonlijkheidsstoornissen gewerkt. Daarnaast geeft ze supervisie en leertherapie binnen haar eigen praktijk en is ze actief als docent.

Eveline Timmermans – Lenders is Psychotherapeut / GZ-Psycholoog, Supervisor Cognitief Gedragstherapeut, Supervisor/ Senior Schematherapeut (VST). Ze is werkzaam bij Vincent van Gogh – Centrum voor Persoonlijkheidsstoornissen. Daarnaast geeft ze supervisie en leertherapie binnen haar eigen praktijk en is ze actief als docent.

Kosten

Kosten voor de cursus zijn €1.125,- Alumni krijgen 10% korting. Prijzen zijn onder voorbehoud van wijziging. Wist je dat je voor deze cursus gebruik kunt maken van het STAP-budget? Kijk hier voor meer informatie en een stappenplan.

Kosten voor de cursus zijn exclusief literatuur. Voor meer informatie kun je contact opnemen met de cursuscoördinator. 

Data

De cursus vindt plaats op de volgende data: 

  • 12 oktober
  • 02 november
  • 23 november
  • 14 december

Let op: De kosten zijn alleen voor deelnemers die niet via Pro Persona deelnemen. Het financiele deel wordt direct met Pro Persona geregeld voor deelnemers die zich aanmelden via Pro Persona.