Radboud Centrum Sociale Wetenschappen

Postacademisch Onderwijs voor een Veerkrachtige Samenleving

100-uurs basiscursus Cognitieve Gedragstherapie

'Tom van der Lee is een zeer prettige docent. Zijn sterke kant is de cursist zelf leren inzien en nadenken over de stof, doordat hij erg socratisch in contact is. Dit maakt dat je je de leerstof eigen maakt.'
Deelnemer 100-uurs Cognitieve Gedragstherapie

Startdata: 
3 maart 2022
Tijd: 
09:30 - 17:00
Locatie: 
Nijmegen/online
Voertaal: 
Nederlands
Docent: 
Drs. Tom van der Lee
Duur: 
100 uren
Kosten: 
€ 3.065,00
Kosten Alumni: 
€ 2.915,00
Accreditatie: 
Aanvraag ingediend bij VGCt, VSR. Geaccrediteerd bij FGzPT (100p), NIP A&O | A&G (200p), NIP-eerstelijnspsychologie voor 150 punten
Deelnemers waarderen deze basiscursus met een 8.8!

Raak vertrouwd met de moderne visie op cognitieve gedragstherapie!

Cognitieve gedragstherapie | ontwikkeld door de Radboud Universiteit

Binnen de cognitieve gedragstherapie worden twee belangrijke richtingen onderscheiden: de richting waarin de ‘individuele case benadering’ centraal staat en die waarin bij voorkeur effectief gebleken standaardbehandelingen worden toegepast. De eerste richting is theoretisch georiënteerd (‘theory-based’) en zoekt aansluiting bij een experimenteel-psychologisch en leerpsychologisch kader. De tweede is vooral praktisch/empirisch van aard (‘evidence-based’) en zoekt inspiratie in vergelijkende effectstudies. In de geest van de basiscursus wordt de toekomst van de cognitieve gedragstherapie, en daarmee feitelijk die van de psychotherapie, gezien als een integratie van beide benaderingen met elkaar te integreren. In de 100-uurs basiscursus Cognitieve Gedragstherapie maakt docent drs. Tom van der Lee je vertrouwd met beide richtingen. De basiscursus Cognitieve Gedragstherapie is ontwikkeld met de Radboud Universiteit. Na afronding ontvang je een officieel certificaat. 

Wat levert het je op?

Nadat je de 100-uurs basiscursus Cognitieve Gedragstherapie hebt afgerond, ben je:

 • Bekend met de leertheorie, cognitieve modellen en met de moderne visie op cognitieve gedragstherapie;
 • In staat een goede probleemtaxatie te maken met behulp van functie- en betekenisanalyses (en holistische theorie);
 • Vertrouwd met (het werken volgens) het cognitief gedragstherapeutisch proces;
 • Bekend met de basale cognitief gedragstherapeutische interventies, en kun je deze ook toepassen;
 • Ben je alumnus van de Radboud Universiteit, heb je nieuwe contacten en is je professionele netwerk uitgebreid;
 • Kun je jezelf profileren als post-academisch opgeleide professional, die enkel genoegen neemt met evidence-basedconclusies en nooit uitgeleerd is. Ook ná afstuderen. 

Voor wie?

Voldoe je aan de volgende drie voorwaarden? 
 1. Een afgeronde opleiding in de sociale wetenschappen (Psychologie, Pedagogische Wetenschappen, Gezondheidswetenschappen, Geneeskunde of een gelijkwaardige Master of doctoraal);
 2. Een (hbo) mastertitel samen met een artikel 14 registratie in de Wet BIG. Hierbij dient tevens te kunnen worden aangetoond dat er voldoende (volgens de normen van de VGCt) scholing heeft genoten in de vakken: Psychopathologie, Persoonlijkheidsleer, Leerpsychologie en Gespreksvaardigheden. Indien voldaan is aan de (hbo) Msc-titel, maar nog niet aan de vakkeneis, kun je op eigen initiatief alsnog bijscholing volgen en examen afleggen in de ontbrekende vakken.
 3. Minimaal 12 uur per week werkzaam zijn binnen de (geestelijke) gezondheidszorg, waarbij je gemiddeld 6 uur per week besteedt aan CGT-behandelingen.

Dan is de postacademische 100-uurs basiscursus Cognitieve Gedragstherapie echt iets voor jou.

Studiebelasting

In vier maanden tijd word je bijgeschoold tijdens 15 fysieke of online bijeenkomsten. In een online omgeving vind je daarnaast alle artikelen, kennisclips en opdrachten om de stof ook zelfstandig eigen te maken. De totale studiebelasting is circa 350 werkuur en 100 contactuur.

Cursusdata

De cursus bestaat, naast al het online materiaal, uit 15 fysieke of online bijeenkomsten. Voor deze 100-uurse cursus staat voorlopig de volgende uitvoering gepland: 

 • voorjaarseditie: 3, 10, 17, 24 en 31 maart, 7, 14 en 21 april, 12 en 19 mei, 2, 9, 16, 23 en 30 juni 2022

Accreditatie

Deze cursus is geaccrediteerd door Accreditatiebureau FGzPT voor 100 punten, NIP A&O | A&G voor 200 punten, NIP-eerstelijnspsychologie voor 150 punten. Daarnaast wordt er ook een aanvraag ingediend bij VGCt en VSR.
 

Meer weten?

 • Wil je deelnemen aan de cursus? Meld je direct aan via onderstaande knop. 
 • Wil je meer weten over het cursusprogramma, de accreditatiepunten, onze visie op onderwijs of de docent van de cursus 100-uurs basiscursus Cognitieve Gedragstheraphie? Download via onderstaande knop de complete brochure.
 • Heb je een vraag over de 100-uurs basiscursus Cognitieve Gedragstheraphie? Stel deze via onderstaande knop, of neem telefonisch contact op met cursuscoördinator Yara Houtenbrink (tel: 024 - 361 61 63).